ISU PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Negar Yoshakar
Country: Saudi Arabia
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 6 September 2013
Pages: 394
PDF File Size: 16.12 Mb
ePub File Size: 12.42 Mb
ISBN: 625-4-78243-645-1
Downloads: 1790
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kigalkis

Embed or link this publication. Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk kanak-kana fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan. Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot. Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar.

Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan penderzan upah wang seperti yang dijanjikan pada setiap bulan. Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi segenap perhatian.

Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis. Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak.

Di samping itu, ibu bapa juga berpendapat mereka dapat memuaskan diri dari segi psikologi apabila mendera anak-anak. Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat.

Walau bagaimanapun, apabila ibu bapa gagal kanao-kanak memberi upah wang seperti yang dijanjikan, maka saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu penderraan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka.

  ENFERMEDAD DE LEV LENEGRE PDF

Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan.

Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa. Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja. Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak.

Sebagai contoh, pihak yang pendefaan menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun pnderaan dan bapa saudara.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak. Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah.

Peribahasa melayu kkanak-kanak harapkan pagar dan pagar makan padi. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan kanal-kanak ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain. Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan. Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan. Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga.

Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka. Biasanya, keadaan ini kqnak-kanak berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil.

Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai kana-kkanak melepaskan geram dan anak-anak itu didera.

Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku? Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional.

Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti osu harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya. Ini menunjukkan peranan ibu bapa yang begitu afdal dalam menentukan anak yang dilahirkan menjadi insan yang sempurna.

  ASTM C128 - 07A PDF

Keadaan ini menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi. Create a free account Login. Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri. Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain putih tersebut?

psnderaan

Ibu bapa juga haruslah berusaha untuk mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya kepada anak-anak di samping menanam sikap sayang-menyayangi antara mereka. Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut. Ibu bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu.

Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya.

Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Apabila sampai di rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi karenah anak-anak yang selalunya menginginkan perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa. Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka.

Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang menjadi mangsa.